Home Technical Discussions Volkswagen Rabbit, GTI: 2006 and later (A5G)

Volkswagen Rabbit, GTI: 2006 and later (A5G) 1.4 TSI unsolved mystery: CEL + EPC + rough idle = no fault codes


Permlink Replies: 0 - Pages: 1
DAS AUTO

Posts: 13
Registered: 11/05/10
1.4 TSI unsolved mystery: CEL + EPC + rough idle = no fault codes
Posted: Oct 13, 2012 10:21 AM
  Click to reply to this thread Reply
Hello,

Would really appreciate if anyone can help solve this mystery.

I own a 2010 Seat Leon 1.4 TSI 125hp 6 speed manual with 20000km (same engine, transmission, electronics as a Golf - 1.4TSI 123hp or Audi A3 - 1.4TSI 125hp, in North America you can consider it a poor mans VW or Audi, i prefer Audi LOL).

Ever so often maybe once a month when the engine is cold (usually during cold weather and in the morning) the following happens:

  • I crank the engine and get a really rough idle that's about 300-500rpm... the engine struggles and then shuts off after about 5-10 seconds and while this is happening the CEL an EPC light are on.

  • after the engine turns off by its self, the next time I start the engine it works perfectly.

I have taken the car to a certified VW workshop since its under warranty (4 years) several times and they have found no fault codes. The second time I took the car they flashed the ECU to the newest software. The other day (Fourth time) after the above happened again.. they hooked up the car to the diagnostics tool in front of me to prove there are no fault codes stored. I left the car for testing and they came up with nothing.

Has anyone had experience with this type of problem?

Thanks!

Point your RSS reader here for a feed of the latest messages in all forums

Popular Discussions:
No popular dicussions.
Popular Tags