Home Technical Discussions Audi TT 2000-2006

Audi TT 2000-2006 No 1st or 2nd Gear


Permlink Replies: 4 - Pages: 1
Last Post: Jun 24, 2009 10:46 AM Last Post By: fumanxi
Brokendisc

Posts: 1
Registered: 06/09/09
No 1st or 2nd Gear
Posted: Jun 9, 2009 11:13 AM
  Click to reply to this thread Reply
I have a 2002 ALMS TT Quattro (manual 6-speed) with 81k miles. It has been regularly serviced, never had any issues.
One day I drove home after work - everything was working fine. About an hour later, I started my car but had no 1st or second gear. There was never any grinding or screaming from the tranny - it just wouldn't engage 1st or 2nd. Reverse & 3rd-6th still work fine, but I can't get 1st or 2nd. I bought the manual, adjusted the linkage, but no change. I also tried to move the shift mechanism at the transmission end by hand - no luck. I've seen this problem a couple times on other forums/blogs, but I've never seen any definative causes or solutions. Can someone please help?
FKH161

Posts: 7,661
Registered: 12/29/05
Re: No 1st or 2nd Gear
Posted: Jun 9, 2009 10:34 PM   in response to: Brokendisc in response to: Brokendisc
  Click to reply to this thread Reply
Shift fork broken?

I'll see if I can find some pictures/links to post.
FKH161

Posts: 7,661
Registered: 12/29/05
Re: No 1st or 2nd Gear
Posted: Jun 9, 2009 11:10 PM   in response to: FKH161 in response to: FKH161
  Click to reply to this thread Reply
Sorry... my bad, I missed the part where you said you tried
to shift it at the tranny but couldn't.

Message was edited by: FKH161

python

Posts: 1
Registered: 06/12/09
Re: No 1st or 2nd Gear
Posted: Jun 12, 2009 5:36 PM   in response to: Brokendisc in response to: Brokendisc
  Click to reply to this thread Reply
Did you find out what the problem was for your shifting? I just ran into the same problem today. The only diffrence is my 2002 Audi TT ALMS will not go into 1st, 2nd, or reverse. It initialy did go into reverse then stopped. Have heard from many could be a linkage problem.
fumanxi

Posts: 1
Registered: 06/07/06
Re: No 1st or 2nd Gear
Posted: Jun 24, 2009 10:46 AM   in response to: python in response to: python
  Click to reply to this thread Reply
This happened to me a couple of months ago and it was the linkage cables.

Point your RSS reader here for a feed of the latest messages in all forums

Popular Discussions:
No popular dicussions.